Üdvözöljük a Hajdu-Prizma hivatalos honlapján!

Címlap

Hidraulika

A hidraulika szűrőket is több szempont szerint lehet csoportosítani. Mi általában a rendszerben elfoglalt helye illetve feladata alapján végezzük mindezt. Természeten itt is beszélhetünk komplett szűrőkről illetve szűrő betétekről.


1. Szívóági szűrők

Ahogy nevük is mutatja a szívó ágban, azaz a szivattyú előtt helyezkednek el. Éppen ezért rendszerint túl méretesek vagy beépítés során érdemes túlméretezni őket, hogy az átáramlás során minél kisebb ellenállás keletkezzen.

Jellemzőik:

Lehetnek vezetékbe épített vagy gyakoribb a tankba épített változat.
Jellemzően durva szűrők vagy inkább előszűrők, mivel a leggyakoribb szerepük, hogy megakadályozzák a durva szennyeződések rendszerbe jutását.
Anyaguk leggyakrabban fémszita, amit tisztítani lehet. Persze félreértések elkerülésére szeretném megemlíteni, azt a gyakori hibát, hogy mindez nem végtelenített. Egy idő után ezek a szűrők is tönkre mennek, és cseréjük elkerülhetetlen.


2. Nyomóági szűrők


Helyüket tekintve a nyomóági szűrők a rendszerben a szivattyú után helyezkednek el.
Rendszerint vezetékbe épített szűrők.
A rendszerben lévő szűrők közül a legköltségesebbek, éppen ezért csak indokolt esetben használják. Ez azt jelenti, hogy főképp egy a rendszerben lévő működésszempontjából fontos és költséges szelep vagy munkahenger védelmére építik be. Ezért általában finomszűrők.
A szűrőbetét anyaga szerint lehet papír, de egyre gyakrabban üvegszálas.


3. Vissza-folyóági szűrők

Helyüket tekintve a visszafolyó ági szűrők is lehetnek tankba vagy vezetékbe épített.
A szűrés szempontjából a legalkalmasabb helyzetűek, mivel a munkafolyamat végén vannak. Célszerű túlméretezni és lehetőleg finom szűrést választani az optimális szűrés elérése érdekében.


4. By – pass (mellékáramú) szűrők

A mellékáramú szűrők előnye, hogy a munkafolyamatoktól független szűrést végezhetünk. A szűrés finomságát és idejét is tetszőlegesen állíthatjuk. A mellékáramú szűrés lehet telepített és mobil.


5. Mobil szűrőberendezés

Gyakorlatilag a mellékáramkörű szűrés egy fajtája. Előnye, hogy a berendezéssel több rendszert is akár váltakozva is szűrhetünk.


6. Levegőztető szűrők

A levegőztető szűrők szerepe a hidraulika rendszerben a folyadék mozgásából adódó szintkülönbség változás adja. Ez a szűrő minden esetben a tartályon található. A folyadék szintjének csökkenésével levegő kerül a tartályba a külső környezetből. E levegő megfelelő tisztaságáról gondoskodik a levegőztető szűrő.