Üdvözöljük a Hajdu-Prizma hivatalos honlapján!

Címlap

Porleválasztás

A porleválasztás témakörében a szűréstechnika szemszögéből 4 fő területet jelöltünk meg:

1. Patronos szűrőberendezések és betétek

Általában nagyipari területeken használják őket, anyagmegmunkálás valamint felület kezelés során.
Jellemzőjük, hogy felületi szűrést végeznek. Ez esetben a szennyeződés a szűrő anyag felületén lerakódik, és vagy vibrációs technológiával, vagy pedig préslevegő visszaáramoltatásával (ennek során lökésszerű hatás éri a szűrő felületet) távolítják el.
Ebből kifolyólag e patronok szűrőanyaga speciális, élettartama felhasználásuk tekintetében hosszú.
Költség szempontjából beruházás tekintetében drágább a zsákostól, de kevesebb karbantartást igényel, ezért hosszútávon költségkímélőbb, az erős igénybevétel esetében.


2. Zsákos szűrőberendezések és betétek

Tulajdonképp erre a területre is ugyanaz vonatkozik, mint a patronosra. Itt az anyagminőségüket EU szabványok alapján kategorizálják. Ennek értelmében EU-2 – től indulva a piacon általában G vagy F jellel találjuk. G4 / F4 jelzések EU 4 szabványnak felelnek.
Lényeges eltérés talán abban van, hogy általában a légtechnikai berendezések (ahol nem a technológiából származó légszűrés a feladat) zsákosak. Itt ugyanis kisebb az igénybevétel, aminek következtében a megtérülés nagyon hosszúidőt venne igénybe.
Felhasználási területük jellemzően:
Szemcseszórók, Ipari füstelszívás (hegesztő berendezések), Plazmavágó, Csarnokok légrendszere.


3. Szűrőpaplanok és egyéb keretes betétek

Lényegében különböző kapacitású szűrőanyagokról van szó, melyet rollni-ban vagy méretre vágva forgalmaznak. A minőségüket tekintve, csak úgy, mint a zsákos szűrők, EU szabványok alapján kategorizálják őket.
A szűrőpaplanoknak jellemzően különböző festőkabinokban a leggyakoribb a felhasználási területük.4. HEPA szűrők

A HEPA szűrő fogalmába tartoznak tulajdonképp a steril szűrők. Felhasználási területük különféle lehet. Tulajdonképp bárhol előfordulhat, ahol a technológia steril levegőt igényel, éppen ezért viszont jellemzően megtalálható az élelmiszer – illetve gyógyszeriparban, de egyre inkább az mikro technológiával foglalkozók esetében is. Természetesen a HEPA szűrőket is EU osztályba soroljuk. Ez esetben „H12”-től ma már „H17”-ig is előfordulnak.